Search
Search
Pengaruh muzik dunia ketika aku remaja

Pengaruh muzik dunia ketika aku remaja

Kembali ke masa silam…1983-84.

Aku dan rakan-rakan cukup “fanatik” dengan era ledakan muzik dunia ketika itu. Kumpulan-kumpulan muzik Rock seperti “ACDC, Deep Purple, Scorpian” dan sebagainya sentiasa menjadi bualan hangat dan model pemakaian pelajar-pelajar.

Ketika itu, kepala tali pinggang besi waja berukiran huruf “ACDC” cukup popular dan digemari. Beg sekolah pula terpampang lukisan nama kumpulan muzik tersohor dunia. Beg sekolah aku juga tidak terkecuali untuk mempamerkan lukisan tangan yang unik.

Tahun yang istimewa dengan pengaruh hebat muzik pop terutama melalui “Raja Pop Dunia, Michael Jackson”. Berkulit gelap, bertubuh kurus dan berambut kerinting sudah cukup menjadikannya ikon masyarakat dunia.

Membuatkan anak-anak gadis terjerit dan terlolong bagai terkena histeria. Lirik dan melodi lagu “Billie Jean” dan “Beat It” cukup berhantu dan menjadi siulan (sekurang-kurangnya melatih pelajar-pelajar sekolah berbahasa Inggeris).

Gerak tarinya menjadi ikutan sehingga seluar sekolahpun dijahit muat-muat ukuran betis dan paha. Sambil berjalan, pelajar-pelajar seumpama terkena penyakit “kenan” akan berhenti dan meniru tarian Raja Pop kulit hitam ini.

Pengaruh melodi muzik yang lain juga tidak kurang hebatnya. Tahun 1983-84 seumpama letupan gunung berapi untuk aliran baru muzik dunia.

Nama penyanyi-penyanyi dan kumpulan-kumpulan muzik dunia seperti “Billy Joel, David Bowie, Tina Turner, Lionel Ritchie, Cyndi Lauper, Prince, Bryan Adams, Bon Jovi, Bruce Springsteen, Stevie Wonder, Rod Steward, Bonnie Tyler, Sheena Easton, Kumpulan Police, Kumpulan Queen, Kumpulan Duran-Duran, Kumpulan Air Supply, Kumpulan Rolling Stones dan Kumpulan Culture Club” sudah tidak asing lagi dalam mempengaruhi minda, perasaan dan tingkahlaku masyarakat dunia.

Lagu “Uptown Girl, All Night Long, Born In The USA, Purple Rain, I Just Called To Say I Love You, She Bop, Dancing In The Dark, Breakdance, Thriller dan Girls Just Want To Have Fun” pula sentiasa menjadi penghibur jiwa remaja.

Dalam perjalanan pulang dari sekolah ke rumah, Pakcik Samy pemandu bas sekolah akan sentiasa memainkan video muzik rakaman lagu-lagu popular ini.

Terasa begitu bersemangat dan bertenaga apabila mendengar lagu “Uptown Girl” berkumandang sambil mata menjeling minah-minah berkain biru yang boleh tahan daya tarikannya.

Detik waktu ini juga menyaksikan “penyakit” tarian ‘breakdance” pantas menular ke dalam jiwa pelajar-pelajar sekolah. Pantang nampak simen licin, pelajar-pelajar sekolah akan mengayakan tarian patah pinggang, patah kepala, patah tangan dan patah jari.

Cukup berbangga menayangkan tarian kepada orang ramai yang lalu-lalang. Ada ketika, dua kumpulan pelajar akan bertemu dan bertanding tarian “breakdance” ini di luar kawasan sekolah sementara menanti loceng sekolah berbunyi.

Aku pula hanya mampu menarikan pergerakan patah jari dan patah tumit kaki. Terbalik dan telangkup sambil kepala berputar dan bergesel dengan simen cukup gerun untuk dilakukan. Silap haribulan, berpotensi untuk menjadi penghuni wad ICU.

Kini, pengaruh muzik 1983-1984 hanya tinggal nostalgia. Sebahagiannya masih lagi kekal “evergreen”. Sesekali apabila mendengar lagu-lagu ini dicorong radio Sinar FM, fikiran aku akan terbang untuk memetik suis kenangan yang telah berusia melebihi tiga dekad.

Terkenang rakan-rakan yang sama-sama menari dan menyanyi di dalam bas sekolah. Sesekali sayup-sayup kedengaran Pakcik Samy pemandu bas menjerit, “Wooiiii…lu orang tak reti duduk diam ka…”, Cukup meriah, kecoh, heboh dan riuh. Seketika senyap tetapi tidak sampai beberapa minit kembali hingar-bingar. Memang tak makan saman.

Sumber: Metafora Estetika
Gambar: Foto daripada sumber Google

GitarKapok