Search
Search
Sejarah muzik rock Malaysia yang tak ramai orang tahu

Sejarah muzik rock Malaysia yang tak ramai orang tahu

Rock Mula Tercetus::

Sweet Charity-lah yang mula mencetuskan fenomena muzik rock di Malaysia walaupun ianya ditubuhkan di Singapura.

Sweet Charity ditubuhkan pada tahun 1967 dan dianggotai oleh Ramli Sarip (Vokal), Rosli Mohalim (Gitar), Wan Ahmad (Gitar), Syed Hassan (Bass), Rahman Sarbani (Dram), Masrom & Ahmad Jaafar (Kibor).

Mereka juga yang meletakkan muzik rock di landasan yang sebenar sehingga mereka dilabel sebagai Deep Purple Singapura!

Lagu-lagu seperti Kamelia, Teratai, Sejuta Wajah, Hilang Gelap Terbitlah Terang cukup memberikan kesan yang begitu mendalam terhadap industri rock yang baru wujud ketika itu.

Pada tahun 1981, M.Nasir dan kumpulan Kembara telah merekodkan album Kembara dan lagu Hati Emas telah menjadi hits. M Nasir terus menjadi pencipta kepada beberapa genre lain selain rock sehinggalah ke hari ini.

1983 – 1993,

Di era inilah tercetusnya revolusi rock atau dipanggil era emas muzik rock di Malaysia.

Daripada penubuhan kumpulan Search pada tahun 1981 sebagai pelopor muzik rock yang agak keras, maka muncullah beratus-ratus kumpulan rock di seluruh pelosok Malaysia.

Diibaratkan hampir setiap hari pasti ada satu kumpulan rock yang akan menjual album di pasaran.

Dari segi lirik lagu pula, lagu yang menjadi hits sudah tentu berkisarkan pada cinta, tetapi, rata-rata, mereka juga banyak melahirkan bait-bait lirik tentang pergolakan yang berlaku di dunia serta perjuangan mereka dalam bidang seni. Cukup menarik jika didengari.

Di zaman ini juga lahir beberapa pertandingan sehingga ke peringkat kebangsaan untuk penggemar muzik rock, khusus untuk kumpulan-kumpulan ini menunjukkan kehebatan serta bakat masing-masing.

Antaranya ialah Search,Wings, Lefhanded, BPR, May, Rusty Blade,Sofea, Crossfire,D’Riyadh, Junction, Desire dan banyak lagi. Pertandingan Juara Lagu juga banyak dipelopori oleh muzik rock pada akhir 80-an.

Pertandingan kumpulan rock kebangsaan yang pertama diadakan di Malaysia adalah pertandingan Juara Rock 1983.

Dalam pertandingan ini, ia telah dimenangi oleh D’Febians dan The Lefthanded. Berikutan dengan sambutan hangat oleh golongan pemuda, pada tahun berikutnya, ia diikuti dengan pertandingan Juara Rock 1984.

Dalam pertandingan Juara Rock 1984, The Burnmarks menduduki tempat pertama, Hurricane tempat kedua, dan kumpulan Gersang ditempat ketiga.

Setelah gagasan “Battle Of The Bands” & “Juara Juara Rock” berjaya di persada muzik.

Wujud beberapa buah lagi gagasan lain antaranya gagasan “CLASH OF THE BANDS” yang melahirkan kumpulan seperti “KRAX”, “VARNA”, “STEELFINGERS”, “ILMIAH”, “HANDY BLACK”, “HELTER SKELTER” dan lain-lain.

Gagasan “WAR ROCK” melahirkan “MEDICINE”, “PRATAYUDA”, “KEJORA”, “SPRING’S” dan lain-lain.

Manakala Gagasan “HIKAYAT ROCK” pula melahirkan “D`RIYATH”, “STEELERS”, “TROOPERS”, “SAXO” dll. Gagasan “ROCK GALACTICA” juga melahirkan beberapa buah kumpulan yang hebat seperti “LIPAN BARA”,”BLACKROSE” dan lain-lain.

Gagasan yang paling dihormati iaitu yang paling lama iaitu gagasan “JUARA JUARA ROCK” yang melahirkan banyak band-band yang membawa lagu-lagu berat.

“BATTLE OF THE BANDS” juga banyak melahirkan band-band ternama seperti “BLOODSHED”, “ELLA & THE BOYS”, “SYJ”, “RAHIM MAAROF & WHITESTEEL” dan lain-lain.

Tidak dilupakan juga “PESTA HIBURAN KINGSWAY” yang memperkenalkan kumpulan-kumpulan hebat seperti “BUMIPUTERA ROCKERS”, “HANDY BLACK”,”FRU” dan lain-lain.

Antara kumpulan-kumpulan lama:

Search

Ditubuhkan pada tahun 1981 di Johor Baharu & dianggotai oleh Yazit (Dram), Hillary Ang (Gitar), Memek (Bass) & Zainal (Vokal). Album mereka yg pertama ialah Cinta Buatan Malaysia yg telah diterbitkan pada tahun 1985. Ketika ini, tempat Zainal telah digantikan oleh Amy sebagai penyanyi, Nasir menggantikan Memek sebagai pemain bass & kemasukan Din sebagai pemain gitar kedua.

Ella & The Boys

Juga ditubuhkan pada tahun 1981 & terdiri daripada Ella (Vokal), Lord (Gitar), Ayie (Bass) & Mie (Dram). Nama ‘Ella’ telah diletakkan bersama ‘The Boys’ bagi memberi penghormatan terhadap diva rock pertama ketika itu. Shima juga pernah menyertai kumpulan The Boys dan menggunakan nama band sebagai Shima & The Boys.

Lefthanded

Diasaskan oleh man kidal sendiri dan pada asalnya Roy yang menjadi penyanyi utama sehinggalah kemasukan Nash & melahirkan album pertama Lefthanded iaitu Keadilan. Ketika ini Lefthanded terdiri dari Nash (Vokal), Man Kidal (Gitar), Samad (Gitar), Yan (Bass) & Man Dayak (Dram).

Rusty Blade

Ditubuhkan di Singapura & telah melahirkan album pertama yang bertajuk 786 Ikrar Perwira pada tahun 1981. Dianggotai oleh Yantzen (Vokal), Khalid Mubin (Gitar), Md Noor (Gitar), Izad (bass) & Izan (Dram). Keunikan muzik rock yang mereka bawa telah membuatkan Rusty Blade dilabel sebagai Iron Maiden Singapura!.

Masa

Nama asal : Scarecrow. Album kedua, Doktrin Metos, memuatkan lagu hit berjudul Patahnya Sayap Malam. Lagu ini telah membawa Masa Scarecrow ke peringkat akhir pertandingan Muzik – Muzik 1991 di PWTC Kuala Lumpur.

Di puncak populariti mereka, ahli band terdiri dari Zul ( vokal utama ), Mazwan ( gitar ), Lan ( gitar – ahli asal ), Madi ( bass – ahli asal ) dan Shaiful ( drums ).

Setelah Perdana Muzikal Industri Sdn Bhd bergulung tikar pada tahun 1993, ahli band mengambil keputusan untuk mengundurkan diri buat seketika dari arena muzik tanahair.

Burnmarks

Anggota – Jef (Vokal), Joe (gitar), Amy (Drum), Aub (Bass). Lepas tu berpecah maka Joe tubuhkan Jasad Liar. Group nie pula adalah gabungan pemuzik Burnmarks, Naja dan Teras juga iaitu Acey (Vokalis), Joe (gitar), Zanal (Bass) dan Emy (Drum).

Pernah menjadi Juara Rock Johor 1984 dengan menggunakan nama The Burnmarks. Burnmarks adalah antara senior rock group di Malaysia.

Inspirasi

Ditubuhkan pada tahun 1989. Asal – Singapura. Lagu hits – Terkuburlah Sebuah Impian. Anggota – Djanggo (vokalis), Rafi (Drummer), Fin dan Rim (gitar utama) dan Bai (bassis).

Bloodshed

Diasaskan pada tahun 1985, Banyak menyertai pertandingan BATTLE OF THE BANDS pada tahun 1986. Album pertama berjudul “Illusi Sebuah Mimpi” lahir pada tahun 1987 Album ke-2 iaitu yang lebih hebat muncul pada tahun 1988 bertajuk “SAMARKAND” . Album itu yang terdapat lagu hit mereka iaitu Srikandi Cintaku.

Tahun 1990 bloodshed menukar nama kepada BLACKSHED dan muncul bersama album terakhir mereka bertajuk “VILLA MISTERI” bersama vokalis baru mereka yang suara hampir seakan sama dengan Rasdan.

BLACKSHED hit dengan lagu “Menggengam Bara” .. Setelah lahirnya album itu ahli BLOODSHED atau BLACKSHED meninggalkan kumpulan itu dan sibuk dengan kerjaya mereka. Tiada lagi BLOODSHED dan tiada lagi BLACKSHED.

Teja

Kumpulan ini wujud setelah vokalis Metafora berundur (nama lupa), tempatnya digantikan olih Zul Teja, kumpulan ni cuma ada sebuah album sahaja bertajuk LAUNGAN SUCI (1992) .. Album ini menampilkan lagu hit mereka bertajuk “Jelingan Manja” “Kau Yang Tak Mengerti” & “Kenangan Di Taman Cinta” yang ada dimuatkan dalam filem Memory (1992).

Handy Black

Berawal Clash Of The Bands, bakat mereka dicungkil. Lagu yang dirakamkan untuk kompilasi Clash Of The Bands 1 (1987) adalah Ketenangan.

Line-up mereka saat itu adalah MAHMUD (vokalis) Rosli Jantan (gitaris) BADD (bass) dan AMY Kamikaze (dram), Album sulung Handy Black bertajuk GEMPAK keluar pada tahun 1989 menampilkan lagu hit “Jenazah Cinta”, Vokalis Handy Black saat itu adalah ISA RAHMAN.

Lagu-lagu Handy Black masa itu tak sempat dibuat kompilasi sampai sekarang (Rasanya syarikat rakaman sekarang patut merujuk lagu-lagu macam ini).

SYJ

Terdapat 3 SYJ ketika itu. SYJ (Sofea), SYJ 87 (Ariwatan) & SYJ 91. Ketiga-tiganya diambil sempena nama pengurus mereka SYED YUSUF JAMALULAIL. Penampilan mereka lebih ke arah glam rock yang sedang menular di Malaysia ketika itu.

SYJ (Sofea) menukar nama kepada Sofea pada tahun 1987 setelah pengurus SYED YUSUF JAMALULAIL memutuskan supaya tidak mahu lagi mengurus band yang banyak mencetuskan kontroversi.

Setelah itu Syed Yusuf Jamalulail mengasaskan sebuah lagi band yang juga memakai nama beliau yaitu SYJ (Ariwatan) atau lebih dikenali SYJ 87, mereka menukar nama kepada Ariwatan pada tahun 1988.

Tahun 1993 Rawita (Bassis Bloodshed/Blackshed) & Opie (Gitaris Bloodshed/Blackshed) menganggotai Fotograf sebagai sessionist. Lagu Luka seribu Rindu adalah hasil petekan gitar opie dan bass rawita.

Minah Rockers (Edisi Lengkap)

Ella (The Boys), Shima (The Boys), Wohnen, Ixora, dan lain-lain. Masa dulu ramai lagi artis rock macam Sheeda (ex-Desire) yang kini dah tukar haluan nyanyi dangdut, Emma (ex-Revolusi), Teratai ada Norlela Manaf, Murni (Les Mayor – Clash of the Bands 3) dan artis rock solo macam Idda, Yuziee, Puteri Hamsiah (penyanyi jemputan bersama Hydra – Ilusi Fenomena Cinta didalam album Pancakara Dicakrawala) serta band wanita, Puteri.

Nama Baru & Lama

Ababil (History), Meditasi (Metal Wizards), Ekamatra (Diamond Head), Farmosa (Serigala), XPDC (Tragedy), Masa (Scarecrow), Inspirasi (Blue Steel), Jitu (Gejala), Etika (Wasiat), Fancy (Roses), Inspirasi (Botol), D’Zai (Desire), Satira (Mixed Blood), Unique (Scud), Ad-Hoc (Shelma).

Antara band-band yang pernah mewarnai industri rock sekitar tahun 80’an

Antaranya Wings, May, SYJ, BPR, Gersang, Gamma, Dinamik, Febians, Crossfire, Bloodshed, Blackrose, Olan, Masa, Mega, Medicine, Desire, Illusi, Iklim, Menara, Laksamana, Ekamatra, Melissa, Lela, Wichitra, Junction, CRK, Meditasi, Cinema.

Lipan Bara, Lagenda, Terrarossa, Sensasi, UG14, Analisa, Metallian, Putra, Slash, Zabarjad, Utopia, Teras, Etika, Erat, Gravity, Skala, Figures, Bahtera, Garuda, Pratayuda, FRU, Ariwatan, Kejora, Projek, Wizard, Gerimis, Villosa, Urgent, Jitu, Gerimis, Mutiara, Sejati.

Burnmarks, Scandals, Axthara, Aroma, Warisan, Kafilah, G.E.T, Aryan, Zodiak, Izzaka, Perdana, Sahara, ODC, Suria, Destinasi, Hatty, Fantasia, D’ Riyadh, Strangers, Finalist, Sera, Teja, Vagrant, Helter Skelter, Unwanted, Rockers, Ftg, Cromok dan banyak lagi!

Sumber:Tuan Rockers

GitarKapok